Ide várnak


Ezzel várnak


Balatonalmádi

Balatonalmádi a Balaton északi partjának egyik festõi szépségû fürdõhelye, ahol nincsenek nagy távolságok, és ahonnan semmi sincs messze!

A város a Balaton északkeleti csücskében fekszik a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, amelyek mintegy szélárnyékot teremtve megóvják a települést az uralkodó szelektõl. Ez az egyedülálló természeti adottság párosul a kellemes mediterrán jellegû éghajlattal. A domboldalakon évszázadok óta szõlõmûveléssel foglalkoznak a helyi borászok, és pincéikben szívesen látják az odalátogatókat.

A városhoz csatolt Vörösberény falu a honfoglalás körüli években már bizonyosan létezett. Maga Szent István királyunk adományozta a veszprémvölgyi görög apácáknak - 48 füsttel, 6 halásszal Szárberény néven - az elsõ, magyar helyneveket is tartalmazó, görög nyelvû oklevél szerint. Régi korok tanúja a XI - XII.századi, román kori alapokon nyugvó református templom, ami magán viseli a gótika stílusjegyeit is, és megõrizte a XVIII. század végének barokk formáit. A kõfallal kerített templom méltóságteljesen magasodik a városrész fölé, s mint a település legrégibb épülete, méltán jelképezi azt a város címerében. Nyaranta komolyzenei koncertek helyszíne.

Vörösberény másik, meghatározó és történelmi épülete a Szent Ignác tiszteletére emelt, és 1779-ben felszentelt katolikus templom. Freskói, oltárai, szószéke kiemelkedõ mûvészi alkotások. A templom mellett áll a volt jezsuita kolostor.

Vörösberény sokat változott, különösen az elmúlt ötven évben, de zegzugos utcáin sétálva még érezni az ezer éves balatonfelvidéki falu hangulatát.

A városban több, minden igényt kielégítõ standfürdõ található, így mindenki talál kedvére valót. A sportolni vágyóknak számtalan lehetõsége adódik úszásra, evezésre, vitorlázásra, teniszezésre, röplabdázásra, kerékpározásra és lovaglásra.

A természetjárók itt igazán jól érezhetik magukat, jelzett túraútvonalakon bejárhatják az egész környéket, ahonnan a balatoni panorámában gyönyörködhetnek.