Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Zamárdi

   Zamárdi a Balaton déli partjának egyik legkönnyebben megközelíthetõ, kiváló adottságú települése, mely egyesíti magában a mozgalmas üdülõterületet, amely kb. 10 km hosszan nyúlik el közvetlenül a vízparton, és a csendesebb, dombhátra épült falut a hátterében elterülõ szõlõhegyekkel, erdõkkel.

   Ma még itt ér véget az M 7-es autópálya, 3 vasútállomással (Balaton-széplak-alsó, Zamárdi-felsõ, Zamárdi) csatlakozik a déli, Budapest-Nagykanizsa, vasútvonalhoz, megállnak az áthaladó távolsági autóbuszok, a község határában közlekedik a Balaton déli és északi partját összekötõ komp (Szántód-Tihany), a Siófok –Kiliti repülõtér alig 10 km-re, a sármelléki kb. 60 km-re található, de Budapest is csak 120 km-re van.

 

   Zamárdi évezredek óta lakott hely: kelta, római és avar emlékekben gazdag. Területén 1980 õsze óta 2267, gazdag leletanyagot tartalmazó, avar sírt tártak fel.

   A község neve elõször 1082-ben egy határjárási oklevélben fordult elõ, Scamard néven. Egy 1171-es hiteles oklevél már Zamárd néven említi. A 13. századtól Somárd, Somárdi, majd a 18. századtól Szamárdi nevet használták. Zamárdi mai nevét 1828-ban írták le elõször, egy községbírói számadásban. A XV. század közepén több apró település volt a környéken, amelynek nevében szerepelt a Zamárd szó; ezek azonban a török megszállás évtizedei alatt elnéptelenedtek.1594-ben a török Egyházaszamárd házait, templomát is lerombolta, amelynek helyén ma egy négyméteres tölgyfakereszt áll.

   1735-ben a mai falu betelepítését Grassó Vilebald tihanyi apát kezdte meg, majd utóda Lécs Ágoston fejezte be. 1740 óta van Zamárdinak iskolája, tanítója.

   1771-tõl 1774–ig épült a templom, melyet 1774. szeptember 8-án szentelt fel Vajda Sámuel apát, ezen a napon tartják azóta is a falu búcsúját

1861-ben megépült a déli vasútvonal, amely a település fejlõdését jelentõsen elõsegítette.

   Az 1890-es években érkeztek az elsõ fürdõvendégek. 1913-ban megalakították a Balatonzamárdi Fürdõegyesületet.

 

   Az évtizedek során a település életében meghatározóvá vált az idegenforgalom. Egyre több változatos szolgáltatás várja a vendégeket, a különbözõ kategóriájú szálláshelyektõl az egyedi hangulatú éttermeken át a sokszínû rendezvényekig.

   A kereskedelmi szálláshelyek férõhelyeinek száma kb.700 ágy, amely az olcsó panziótól a háromcsillagos szállodán át az üdülõházakig széles skálán mozog. A hivatalosan regisztrált kiadó magánszállás-férõhelyek száma eléri az 5500-t.

   Hasonlóan bõséges a kínálat a vendéglátóegységekbõl, az egyszerû büfétõl a magyaros éttermeken át a csárdákig, olasz pizzériáig.

 

   Zamárdi területe kb. 10 km hosszan érintkezik a Balaton vizével, ez egyedülálló az üdülõhelyek között. A szabadstrandról nyílik a legnagyobb és legszebb kilátás a Tihanyi-félszigetre és az apátsági templomra. A naplemente varázsolta "aranyhíd" – a gyengén fodrozódó víz tükrén – felejthetetlen élményt nyújt a parton szemlélõdõknek.

   A fürdõtelepet elhagyva, délre, a dombtetõn falusias jellegét megõrzõ településrészt találunk, ahol háziállatokkal ismerkedhetnek gyermekek és felnõttek egyaránt.

   A falut elhagyva szõlõvel, erdõvel borította dombkoszorú öleli délrõl és délnyugatról a települést, sok szép kirándulást ígérve.

A szõlõvel telepített Kõhegy tetejérõl nyílik a legszebb panoráma. Tiszta idõben az egész Balaton víztükrében és az északi part hegyvonulataiban gyönyörködhetnek az idelátogatók.

 

A strandhasználat és a parkolás a község egész területén ingyenes!

 

Szolgáltatások

Mozi

Valódi régi kertmozi a 70-es évekbõl a Kossuth utca 14-ben, június végétõl augusztus végéig tart vetítéseket.

Internet

Mindenki számára igénybe vehetõ internetezési lehetõség a Közösségi Házban, Honvéd u.6.

Nyitva tartás: h, sz, cs, p: 9-12, 13-16, szo. 9-12.

Tel.: 84/349-409

Bankautomata

1. Polgármesteri Hivatal bejáratánál Szabadság tér 4.

2. Takarékszövetkezet Petõfi u.1.