Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Eger

Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros dicsõ történelmi múltjával, értékes mûemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike.

Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és a diákok városát. Már elsõ királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost: a tatárjárás idején csaknem elpusztult, de a XIII. században épített kõvára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fõs maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerõnek.

Eger a barokk városa, városképét a barokk uralja. A XVIII. században jelentõs kulturális és mûvelõdési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedõ alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségében: vár és erõdrendszer, vármúzeum, kazamata, kõtár, gótikus palota; Liceum, Fõegyházmegyei Könyvtár, Spekula Csillagvizsgáló, Periszkóp; Érseki palota; városfal és bástya; Török fürdõ; Megyeháza épülete, Fazola Henrik kovácsoltvas kapuja, megyei börtön; Irgalmasok temploma; rokokó kerti pavilon; barokk gimnázium; ortodox plébániaház; rokokó kispréposti palota; Fõszékesegyház, Hild józsef 1831; barokk ciszter templom; Rozália-kápolna, 1709; barokk minorita templom; ferences templom 1755; szervita templom 1752; XVII. sz. minaret; nagypréposti palota 1722; Buttler-ház; Irgalmas kórház 1786; görögkeleti templom 1786; Érseki Gyûjteményi Központ; palóc népmûvészeti kiállítás; Telekessy István-patikamúzeum habán edényekkel; Gárdonyi Géza-emlékmúzeum az író lakóházában.

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szõlõ- és bortermeléssel, olyan kiváló borokat honosítva meg, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka vagy a Medina. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket.

A térség gyógyhatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdõ is mûködött, amelyek közül a felújított, Török fürdõ néven ismert Arnaut pasa fürdõje ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri strandfürdõ, amely egy gyönyörû, védett fákkal, növényekkel tarkított park területén fekszik, és hat különbözõ nagyságú és vízû medencével várja a pihenni vágyókat.

A látnivalók mellett évente visszatérõ programsorozatok várják az ide látogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc-bemutatók.

Egerbõl vonattal könnyen megközelíthetõ a Bükk egyik legismertebb kirándulóhelye, Szilvásvárad. Az ismert üdülõhelyen érdemes megtekinteni a lipicai lótenyésztést bemutató múzeumot is. A legfõbb látnivaló a Szalajka-völgy. A kirándulók kisvasúttal felutazhatnak a Fátyol vízeséshez. Ezen a területen több túraútvonal vezet. Fel lehet keresni az Istállós-kõi õsember barlangot, vagy a Szilvásvárad felé vezetõ úton a Szabadtéri Erdei Múzeumot.