Ide várnak


Ezzel várnak


Abaliget

Festõi környezetben kínál ideális pihenést ez a kis falu. Természeti szépségét már a római korban felismerték. Errõl tanúskodik az Abaligeti Vénusz, egy szép bronz szobor, melyet itt õrzött meg a föld mélye ez idõbõl, s amely ma a pécsi régészeti kiállításon látható. Temploma védett mûemlék, 1796-ban épült, egy idõben a plébániával.

Abaligetet az 1960-as évek elején lelkes természetbarátok varázsolták üdülõterületté. Híres barlangjából karsztvíz csordogált a hegyekkel övezett széles völgybe, ahol egykori kenderáztatók kínáltak lehetõséget arra, hogy a vizet megfogva, tóvá duzzasszák. A ban fürödni, csónakázni lehet.

A tónál is jelentõsebb azonban a településen 1768-ban felfedezett barlang, amelynek elsõ hivatalos ismertetése csak 52 év után jelent meg a Tudományos Gyûjteményben. Ezután több tudós kutató vizsgálta és tárta fel a tengerszint felett 219 méterre rejtõzõ barlangot. Ma a látogatók mintegy 500 méternyit járhatnak be az 1380 méter hosszú területbõl. A gazdag tagozódású mészkõképzõdmények igen szép látványt nyújtanak. A tiszta levegõ és a magas páratartalom gyógyhatású, így alkalmas légúti betegségek gyógyítására. (Nyitva 8-18 óráig, szünnap nincs. Érdeklõdni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságán a 72/ 213-263 vagy a helyszínen lehet. T.: 72/498-766) Megközelíthetõ a Mecseken átvezetõ útról, vagy Mecsekszentkút irányából.