Ide várnak


Ezért várnak


Cserépfalu

A község a Bükk hegység déli lejtõjénél, a kiszélesedett Hór-völgyében, Egertõl északkeletre 20 km-re, Mezõkövesdtõl északra 17 km-re fekszik.

A települést völgyek, dombok, szõlõhegyek, kõporos hegyoldalak, szántóföldek, rétek, északra haladva pedig hegyek veszik körül. A legmagasabb hegyei az Ódor-hegy (661 m), Csákány (659 m) Bácsvár (641 m).

A Bükk e szakaszát a Hór-völgye mellett, szélesebb mellékvölgyekkel tagolt lankás lejtõk, alacsonyodó tájrészletek gazdagítják. A völgy peremén emelkedõ Perpác (348 m) oldalán szép sajmeggyes karszt bokorerdõ látható.

A völgy alján találhatunk rá a hegyi gólyahírre és mentafélékre. A Hór-völgy gerinces faunája is nagyon gazdag. Megtalálható a nagy termetû zöldgyík, a foltos szalamandra és gyepi béka.

A települést 1196-ból fennmaradt írás említi elõször, akkor még Cheryp néven, a XV. Századtól viszont már Cserép alakban írják.

Történelme során a XII. században már lakott települést több nagybirtokos birtokolta. A XIII. században Katapán püspöké lett. Az egri püspökség jogait elõször II. András, majd IV. Béla erõsítette meg. Ezt az oklevelet aztán 1326-ban I. Károly is megerõsítette. Ekkor már egyháza is fennállott. A pápai tizedlajstromok Cherep alakban jegyzik fel a nevét. Lakossága mezõgazdasággal, fõleg gyümölcs és szõlõtermesztéssel, fafeldolgozással és mészégetéssel foglalkozott. Az egész országba vitték lovaskocsival a meszet, így a települést és lakóit a mai napig meszeseknek hívják. Húsvétra már minden ház és kerítés fehérre volt meszelve, ezért Tiszta falunak is nevezik. Egyéni stílusban díszített szerszámnyelek, használati eszközök cserépi készítõit Cifra faragóknak nevezte el a környék népe.

Látnivalók

Oszlai Tájház A festõi környezetben a Cserépfalu és szomszéd településekrõl összegyûjtött régiségekbõl pitvar, református szoba, katolikus szoba, szerszámos kamra van berendezve.

Ódor-vár Kõkori telep - Vaskori erõd - Középkori magyar vár - Huszita rablóvár - lerombolták 1437 körül - hirdeti a sziklába vésett történelem. A Dél-Bükk legszebb kilátója, a turista útvonalak összefutó csomópontja, kiépített pihenõ és bográcsozó hellyel. Tisztavizû forrás, õsember lakóhely is van a közelben.

Háromsoros Berezdi pincesor Az eredetiségében tündöklõ háromsoros pincesorról szép kilátás nyílik a falura, a Hór völgyére. A tufába vájt 200 pince érleli a Bükkaljai borvidék borait, a Leánykát, Rizlinget, Muscat Ottonelt. A pincék estére benépesülnek, gyakran hallatszik a nótaszó a falu felé.

Berezdi sétány A rekultivált bánya helyén kialakított szép sétányról remek kilátás nyílik a falura és a Hór völgyre.