Ide várnak


Ezzel várnak


Szentendre

   A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörû természeti környezetben található egy kisváros - Szentendre, amely elsõsorban mûvészetével és kultúrájával ragadja magával a látogatót.

   A város (Budapest irányából) könnyen megközelíthetõ autóval, HÉV-, autóbusz- és sétahajó járatokkal.

   A kisváros sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiûzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, a szlovák, német és görög telepesek népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig õrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szûk sikátorai. A település dimbes-dombos utcáin és a Duna-parton sétálva magával ragad a város egyéni varázsa.

   A nyugodt kisvárosi élet a század eleje óta vonzza a mûvészeket. Több mint kétszáz képzõ- és iparmûvész, valamint író, költõ, zenemûvész és színész él és alkot a városban.

   Szentendrén az egyéni múzeumokban neves helybeli mûvészek egyéni gyûjteményes tárlatait és a Mûvészet Malom Képzõmûvészeti és Kulturális centrumban idõszaki kiállításokat tekinthetnek meg.

   A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) idõutazásra invitál: Magyarország népi építészetét és a hagyományos népi életmódot bemutató kiállítást tekinthetünk meg itt egy 46 hektáros területen. A kiállításokat kézmûves bemutatók, folklór mûsorok, színházi elõadások egészítik ki.

Egyéb különleges kiállítások: Gyémantmúzeum, Marcipánmúzeum, Dobos Cukrászati Múzeum.

   A belváros félszáz kisvendéglõjében a magyar konyha étkein kívül különbözõ nemzeti konyhák ételeit kóstolhatják meg.  Cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelységeiben megpihenhetnek, és a bormúzeum pincéjében megkóstolhatják a magyar borokat.

   A kulturális látnivalók mellett a szabadidõ aktív eltöltésére számos lehetõségkínálkozik a környéken: gyalog- és biciklitúra, Pap-szigeten strand, lovaglás.