Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Miskolc

   Miskolc az Északi középhegység legfontosabb helyén, az ún. Miskolci-kapuban fekszik; a borsod-zempléni tájaknak nemcsak földrajzi központja, hanem a különbözõ tájegységek találkozópontja is.

   A város körül körcikkszerûen találkoznak egymással: a Bükk hegység, a Cserehát, a Zempléni-hegység és az Alföld szegélye.

 

   Miskolc területének elsõ ismert lakói a kelták egyik törzse, a kotinuszok voltak, a vaskor végén. A népvándorlás kora germán eredetû kvádokat, majd szarmatákat, hunokat és avarokat talál ezen a vidéken.

   A magyarság több mint egy évezrede telepedett meg ezen a tájon, s a településnek nevet adó Miskóc nemzetségnek a XI. századtól lett a központja. Anonymus mûve (1210 körül) terra Miskoucy néven emlékezik meg a Bors-Miskóc nemzetség honfoglalás kori szállásterületérõl.

 

Látnivalók

   Miskolc fõ turisztikai vonzereje, a miskolctapolcai Barlang - és Gyógyfürdõ, amely Európában is egyedi természeti képzõdmény. A termálvízben található ásványi anyagok kedvezõ koncentrációja, a kellemes, gyógyító barlangi levegõ, és napjaink jelentõs beruházásai ma már az „élmény és gyógyulás komplexumává” alakították a barlangrendszert.

   A Bükk-hegység vonulatai, Lillafüred sebes vizû patakjai, hûs hegyi levegõje minden pihenni vágyó és aktív kikapcsolódást kedvelõ turista álma. A hegyvidéki üdülõhely legismertebb nevezetességei a Hámori-tó partján álló Palotaszálló, és a vízesés, amely Magyarország legnagyobb vízesése.

   Védett vadgesztenyefasor vezet a diósgyõri várhoz, amely az egyik legkeresettebb idegenforgalmi attrakciója Miskolcnak. Jellegzetes négy tornyából csodálatos kilátás nyílik a környezõ hegykoszorúkra, s minden évben kulturális programokkal várja az ide érkezõket.

   Miskolc belvárosa számtalan építészeti, mûvészeti, történeti emlékkel dicsekedhet. Kiemelkedõ helyet foglal el a látnivalók között az Avas-hegy oldalában emelkedõ református templom és harangtorony. A díszkõburkolattal fedett sétálóutcában, amely része Európa leghosszabb fõutcájának, egymást érik a barokk és eklektikus stílusú régi polgárházak. Ezek még ma is õrzik a régi korok emlékét.

   A város egyik legjelentõsebb mûemléke a Görögkeleti Orthodox Templom, és a mellette álló Magyar Orthodox Egyházi Múzeum.

   A mai Magyarország elsõ kõszínháza a Miskolci Nemzeti Színház, amely az elmúlt évek rekonstrukcióinak köszönhetõen Közép-Európa egyik legmodernebb épületkomplexumával várja a kultúrát kedvelõ vendégeket. Miskolc legújabb és egyben legismertebb rendezvényének, a „Bartók + ...” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak is a színház ad otthont.

 

Templomok

Avasi református templom: Miskolc mûemlékei között gyöngyszemként pompázik a 234 m magas Avason az õsi templom, mellette a festõi hatású, hosszú ideig a város emblémájaként is használt 1557-ben épült harangtorony. Jellegzetes szépségét emeli az a környezet, melyet a város legrégibb temetõje nyújt. Ezen a helyen már a XIII. században állt egy egyhajós, román stílusú kisméretu templom, melyet többször bõvítettek, majd háromhajós gótikus csarnoktemplommá építették át.

Deszkatemplom: A temetõkert bejárata szépen faragott székely kapu. 1698-ban e helyen már egy fatemplom állt, amit többször át- illetve újraépítettek, majd 1938-ban lebontottak és Szeghalmi Bálint városi fõmérnök tervei szerint, székely stílusú fatemplomot építettek fel.

Görög katolikus templom: A templomot 1911. szeptember 11-én szentelték fel. A templomba lépõt harmonikus belsõ tér és pompás berendezések fogadják. Ikonosztázionját 1918-ban készítették Rétay és Benedek mûintézetében. A berendezés tárgyai átmenetet képeznek a bizánci és a latin szemlélet között. A szentély és a diadalív falfestményeit Petrasovszky Manó és Leó sátoraljaujhelyi mûvészek festették.

Zsinagóga: Keleti homlokzatával a Kazinczy utcára nézõ neoromán-moreszk templomot Ludwig Förster (1797-1863), a pesti Dohány utcai zsinagóga tervezõjeként ismert bécsi építész tervezte. Az építési munkálatok 1856-63 között zajlottak. Az épület közeli rokona az ugyancsak Förster mûveként ismert Bécs-Leopoldstasti zsinagóga.