Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Aggtelek

   Aggtelek község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén az aggteleki hegység déli oldalán, 800 méterre a Szlovák határtól, a Baradla és a tó-hegy lábánál terül el.

   A Baradla-barlangban lévõ lelõhelyek arról tanúskodnak, hogy ezen a területen már a történelem elõtti idõben is ember lakott. Legrégebbi leletek a polielotikumból valók. Az új kõkorban i.e. 3100-2400 években a területet nyugat felõl érkezõ népesség sûrûn megszállhatta. Ezek voltak az ún. bükki mûveltség hordozói. Írásos emlékek azt bizonyítják, hogy a XIII. század második felénél indult meg a falu kialakulása.

   1358. évben OGTELUK. 1390. évben AGTELEK, 1424. évben AGGTELEK a mai nevén.

   A török hódoltság idején Erdély-Bécs összekötõ útvonal volt.

   Sok kemény csapást szenvedett el a falu. Törökdúlás, Giskra csapatai lengyel király katonái stb. Tragikus esemény volt a község életében az 1858 év április hó 24-én bekövetkezett tûzvész, amikor templomával együtt az egész község leégett.

   Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án tartott ülésén az Aggteleki és Szlovák-karszt barlangvilágát – a két ország közös pályázata alapján - a Világörökség részévé nyilvánította. A világ 469 kulturális és természeti öröksége között számos barlang szerepel, ezek azonban fõként az ott található kultúrtörténeti értékek – õsemberi leletek, falfestmények, vallási emlékek – alapján kerültek az emberiség féltve õrzött kincsei közé.

 

Látnivalók

   A község Árpád-kori, többször bõvített, felújított református templomától szokatlanul távol, a falu központjában áll a barokk stílusú, huszita korból származó valamikori õrtorony. A tornyot az egyház a XVIII. században vásárolta meg, azóta harangtoronyként mûködik.

   Mellette találjuk az egykori iskolát, mely jelenleg Mûvelõdési Ház. Az „Ördögszántás” lábánál, festõi környezetben áll a község új építménye, a nyári rendezvények színhelyéül szolgáló Szabadtéri Színpad.

   A Mandala Kézmûves Mûhelyben mézeskalács dísztárgyak és kézzel mártott, öntött gyertyák készülnek.

   A 2002-ben létrehozott Tájház egy – a vidékre jellemzõ – XX. sz. eleji parasztszobát mutat be, melyben rakott sparhétot, stafírungot, különbözõ használati tárgyakat láthatunk. (Nyitva tartás: IV. 1. – IX. 30. vasárnap és hétfõ kivételével naponta 14-16 óra. Tel.: 48/503-208.)

   A Kopjafás Emlékpark és a fejfás temetõ az aggteleki faluséta keretein belül tekinthetõ meg.