Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Szamárkõ – Zamárdi

   A Kõhegyi kilátóhoz menet útba esik a faluvégi kiserdõ szélén, a Római út kezdeténél található az érdekes formájú Szamárkõ, amely keletkezési körülményeirõl számos legenda született.


   A vélhetõen vulkanikus utómûködés révén kialakult érdekes sziklatömb körül kellemes pihenõhelyet alakítottak ki. Idõnként szabadtéri koncertek színhelye.


 


   A régi korokban áldozati helyként, és határkõként szolgáló szikla eredetét  az 1940-es években Margittay Richárd író kutatta, aki a követ a fehér ló áldozati helyének tartotta. 1961-ben a Balatoni Intézõ Bizottság megásatta a kõ környékét, amely során feltárt leletek a feltevést nem igazolták, csak kisebb eszköz és cseréptöredékeket, égetett nõi szobor maradványokat találtak.


 


   A kõtömbön található sajátos mélyedésekhez kapcsolódik a legenda, mely szerint egykoron erre járt a gyermek Jézus szüleivel szamárháton. A kõ mellett elmenve a szamár odakapott a szikla oldalán kinövõ fûcsomóhoz, ezért lett a kõ neve Szamárkõ. A kövön látható nyomok pedig Jézus lábának, illetve a szamár patájának a nyomai.


 


   Vannak, akik ma is energiát adó pontként keresik fel. (A sárga és zöld jelzésû turistautak érintik.)