Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Aggteleki-karszt


   A Magyarország északkeleti és Szlovákia délkeleti határán elterülo Aggteleki- és Szlovák-karszt természeti és kultúrtörténeti értékekben egyedülállóan gazdag, összefüggo barlangrendszere a két ország közös felterjesztése alapján 1995-ben került az UNESCO Világörökség Listájára. A felvétel mellett szóló legfobb szakmai érv a felszín alatti világ természeti formáinak rendkívüli változatossága, komplexitása és viszonylagos érintetlensége volt, és sokat nyomott a latban az is, hogy a szinte sértetlen természeti értékek sértetlen állapotban való megorzése garantálható. Természeti értékként egyébként eddig mindössze négy föld alatti barlangrendszer került fel a Listára; a legtöbb barlangot kultúrtörténeti értéke révén - osemberi leletek, falfestmények, vallási emlékek - nyilvánították a világörökség részévé.


   A földrajzilag összefüggo egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg 712 változatos képzodésu barlang ismert, melyek közül 273 nyílik a magyar állam területérol. A mintegy 220-240 millió éves közép-triász korú mészkoben 2 millió évvel ezelott kialakult barlangok méretüket, formájukat és ökológiai állapotukat tekintve is sokszínuek. Legtöbb közülük folyóvizes eredetu, melyeket a mészkoterület peremén fekvo víznyelokön át mélybe jutó vízfolyások oldó és koptató hatása alakított ki. E járatokon kívül találunk még itt a beszivárgó vizek oldásával kialakult zsombolyokat (függoleges aknabarlangokat), valamint a mélybol feltöro meleg és langyos vizek által formázott barlangokat is. A barlangokat a csepego vizek mésztartalmának kicsapódásával keletkezett, különbözo alakú, méretu és színu álló- és függocseppkövek, zászlók, lefolyások és egyéb cseppkoformák mellett barlangi gyöngyök, borsókoféleségek és kalcitlemezek díszítenek.Az Aggteleki és Szlovák karszt leghíresebb barlangja a Baradla-Domica barlangrendszer, melynek eddig feltárt oldalágaival együtt mért összhosszúsága 25 km - ezáltal Magyarország és a mérsékelt égöv leghosszabb barlangjának számít (A Szlovákiában fekvo 5,6 km-es rész a Domica-barlang). A karsztvidék további nevezetes barlangjai: a Földváry- és Rákóczi-barlang az Esztramoson, a légúti megbetegedésben szenvedok gyógyítására alkalmas Béke-barlang, a Vecsem-bükki hasadék, mely hazánk második legmélyebb barlangja és a hidrológiai jelentoségu Vass Imre-barlang.

   Az Aggteleki Nemzeti Park védett természeti területe összesen 20170 ha. Hazánk nemzeti parkjai közül az elso, melyet elsodlegesen az élettelen, földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok - és csak másodsorban az ott élo természet értékeinek - megóvása érdekében hoztak létre. A karsztvidék barlangjainak geológiai jelentosége mellett azonban a térség biológiai, geológiai, oslénytani és régészeti értéke is jelentos.

   A régészeti feltárások során talált számtalan lelet bizonyítja, hogy a barlangok némelyikét már az oskor embere is ismerte, sot, lakhelyéül használta. A több ezer lelet túlnyomórészt a csiszolt kokorból, azaz 6000-7000 évvel ezelottrol származik - közöttük kobol és állati csontokból készített használati eszközök, illetve az ún. bükki kultúrához tartozó vonaldíszes cserépedények. De találtak számos leletet a korai vaskorból is (arany ékszerek, harci felszerelés).

   Az Aggteleki és Szlovák karszt barlangjai egyedülálló ökoszisztémát alkotnak. A védelem alatt álló felszín alatti világ több mint 500 barlanglakó és barlangkedvelo állatfaj számára nyújt életteret. Néhány faj teljesen endemikus, azaz csak itt fordul elo, vagy elsoként innen került leírásra. A 28 európai denevérfaj közül 21-et regisztráltak itt, melyek közül ketto szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. A barlangrendszeren keresztülfolyó, föld alatti vizeket és forrásokat benépesíto halak között is található néhány ritka és védett faj. A páradús környezet ideális élohely az olyan kétéltuek számára, mint a tuzszalamandra.

   Aggtelek és környéke tehát mind a földfelszín felett, mind a földfelszín alatt egyedi látnivalókat tartogat az odalátogatók számára. A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes hangversenytermében egyedi élményt jelento komolyzenei barlangkoncerteket rendeznek.