Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Aggteleki Nemzeti Park

   Az Aggteleki nemzeti parkot elsõsorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében alapították 1985-ben. Az egykori Gömör-Tornai-karszt területén több mint ezer kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára. Legismertebb ezek közül a Baradla-barlang, hazánk legnagyobb és legdíszesebb cseppkõbarlangja. A térség más jelentõs barlangjai, melyek szintén látogathatóak: a Jósvafõ közelében található Vass Imre-barlang, az Aggtelekrõl megközelíthetõ Béke-barlang, illetve a Bódvarákó mellett lévõ Rákóczi-barlang.


Az Aggteleki-karszt növény- és állatvilága egyedülállóan gazdag, a varázslatos táj minden évszakban tartogat meglepetéseket a túrázóknak. A néprajz iránt is érdeklõdõknek ajánljuk az Aggtelek és Jósvafõ községek természeti, épített, kulturális és társadalmi környezetét bemutató falusétákat.


A Nemzeti Parkban a szervezett programok mellett szabadon kirándulhatunk a jelzett túraútvonalakon és tanösvényeken, biciklizhetünk és lovagolhatunk a kijelölt tereputakon.


A Nemzeti Parkot (a természeti értékek védelme érdekében) zónákra osztották. A C-zóna a nagyközönségnek szánt bemutató övezet, az A-zóna azonban nem látogatható. A B-zóna, a kezelt övezet csak a kijelölt túraútvonalakon tekinthetõ meg.


Az Aggteleki Nemzeti Parkban tett kiránduláson kívül páratlan zenei élményben lehet részünk, ha ellátogatunk az 1998 óta minden évben megrendezésre kerülõ „Aggteleki-Jósvafõi Hagyományõrzõ és Mûvészeti Napok” programjaira. A sorozat gerincét a Baradla-barlang Hangversenytermében rendezett komoly-, illetve könnyûzenei koncertek jelentik.  A barlangi koncertek mellett a népi hagyományokat felelevenítõ farsangi, húsvéti, szüreti rendezvények és falunapok Gömör, illetve Torna történelmi vármegyék népi kultúrájából adnak ízelítõt.


Program- és túrajavaslat az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén


1 napos ajánlatA: 1 órás barlangtúra a Baradla-barlang aggteleki szakaszán – aggteleki vagy jósvafõi faluséta (3 óra


B: 1 órás barlangtúra a Baradla-barlang aggteleki szakaszán – túra a Vass Imre- vagy a Rákóczi-barlangban (3 óra)


Hétvégi programajánlat (2 nap)


1. nap: Hosszútúra a Baradla-barlangban (4 óra) – lovaglás/sétakocsizás hucul lovakkal Jósvafõn (1-2 óra)


2. nap:


A:  túra a Vass Imre- vagy a Rákóczi-barlangban (3 óra) – aggteleki vagy jósvafõi faluséta (3 óra)


B: Kultúrtörténeti körtúra: Szádvár (Szögliget) – Hadik-kastély (Tornanádaska) – Ikerszentélyes XIII. sz-i rk. templom (Tornaszentandrás) – Román stílusú templom (Rakacaszend) – XIV. sz-i pálos templom és kolostor romjai (Martonyi) – Árpád-kori templom (Szalonna)


C: Kultúrtörténeti körtúra: Tájház, mûemlék lakóházak és kõhidak a Petõfi utcában (Perkupa) – Kékfestõház (Szendrõ) – Érc- és Ásványbányászati Múzeum (Rudabánya)


Egy hetes ajánlat


1. nap: 1 órás barlangtúra a Baradla-barlang aggteleki szakaszán – aggteleki vagy jósvafõi faluséta (3 óra)


2. nap: lovaglás/sétakocsizás hucul lovakkal Jósvafõn (1-2 óra) – túra a Vass Imre- barlangban (3 óra)


3. nap: túra a Rákóczi-barlangban (2 óra) – Szádvár, Derenk romközség (Szögliget)


4. nap: kultúrtörténeti körtúra (ajánlatok a hétvégi 2 napos kínálatban)


5. nap: Szlovákia: túra a Domica-barlangban – Andrássy-kastély (Betlér) – Krasznahorkai vár és Andrássy-mauzóleum (Krasznahorkaváralja)


6. nap: Hosszútúra a Baradla-barlangban (4 óra), kirándulás az égervölgyi aprófalvakban


7. nap: Balassa-kastély (Ragály) – Tompa Mihály Emlékház (Kelemér) – Gyapjúfeldol-gozó Mûhely, Szabadtéri Néprajzi Gyûjtemény (Gömörszõlõs) – Gömöri Múzeum, Holló László Galéria (Putnok)


 


Barlangtúrák az Aggteleki Nemzeti Parkban


 


Baradla-barlang


A karsztvidék legkedveltebb látványossága a Baradla-barlang, mely nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedõbb barlangtani értéke. Legrégebben ismert, természetes bejárata Aggtelek mellett található.


A barlang idegenforgalmi fejlesztését az 1920-as években kezdeményezték. 1927-28-ban megépült a jósvafõi kijárat, és a fõág teljes hosszában látogathatóvá vált. Ekkor készült el a barlangrendszer ma is használatos több mint száz hídja.


A barlang vörös-tói szakaszán 2004. elején elkezdett felújítási munkák eredményeként rövidesen a Világörökség címhez méltó, korszerûen és biztonságosan kiépített, látványosan megvilágított barlangszakaszon túrázhatnak vendégeink. Szolgáltatásaink színvonalát emeli a vörös-tói bejáratnál épülõ új Látogatóközpont. A felújított barlangszakaszt elõreláthatóan 2005. áprilisától vehetik ismét birtokba az érdeklõdõk.


A barlang az év minden napján nyitva tart, az utolsó túra nyáron 17 órakor, télen 15 órakor indul.


Aggteleki rövidtúra: kb. 1 órás, 1 km-es séta a Baradla-barlang aggteleki szakaszán, rövid zenehallgatás a Hangversenyteremben.


Denevér-ági túra kb. 1 órás, 1 km-es séta a Baradla-barlang aggteleki részén, belépés a denevér-ági természetes bejáraton. A cseppkövekben gazdag, csodálatos 250 m-es szakaszt követõen a túra a Csontház- és a Teknõsbéka-terem elkerülésével csatlakozik a Rövidtúra útvonalába. Zenehallgatás a Hangversenyteremben.


Hosszútúra Az aggteleki rövidtúra elsõ szakasza után a barlang fõágán, az ún. Csikóstanya megállóhelyig tart a túra, majd ugyanazon az útvonalon vissza Aggtelekre, ahol rövid zenehallgatást követõen a rövidtúra második szakaszával zárul a barlanglátogatás. A kivilágítatlan, mintegy 3,6 km-es barlangszakaszon a túrázók részére akkumulátoros lámpákat biztosítanak. A túra idõtartama kb. 4 óra.


A barlang hõmérséklete 10oC, ennek megfelelõ túraöltözék és túrabakancs ajánlott!


Alsó korhatár 10 év! A túrán résztvevõk maximális létszáma a barlang védelme érdekében 25 fõ!


 


Vass Imre-barlang


A Papp Ferenc Kutatóállomás közelében található barlang hidrológiai jelentõségérõl ismert. Fõként függõcseppkõvek és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkõkéreg és -lefolyás, bõven találunk görbe cseppköveket (heliktiteket) is. Különleges színvilágát tükrözi legnevezetesebb képzõdménye, a Narancszuhatag. A túra idõtartama kb. 1 óra, hosszúsága 400 m. A barlang bejárata kb. 2 km-re van a Nemzeti Park bejáratától.


A túrán résztvevõk maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fõ.


 


Béke-barlang


E túra során a látogatók kb. két órás felszíni sétát tesznek az Aggtelek és Jósvafõ között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra idõtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkõzászlók és drapériák, valamint lépcsõzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a kötélhágcsós szifonig. Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipõ, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelezõ!


Alsó korhatár 14 év! A túrán résztvevõk maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fõ. A túrázóknak akkumulátoros lámpákat biztosítanak!


Rákóczi-barlang


A Bódva-folyó mentén elterülõ Esztramos-hegy oldalában (Jósvafõtõl 20 km-re) található e csodálatos barlang, mely képzõdményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó, zöld színû víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutunk be, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetjük meg azt. A túra idõtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m.


A túrán résztvevõk maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fõ. Részvételi korhatár minimum 10 év!Megközelítés KÖZÚTON (Budapestrõl):


• M3-M-30–Miskolc–Edelény–Szin–Jósvafõ-Aggtelek

• M3-(Füzesabonyig)–Eger–Szilvásvárad–Kazincbarcika–Szuhakálló–Felsõnyárád–Aggtelek–Jósvafõ


• M3–Hatvan–Bátonyterenye–Pétervására–Ózd–Bánréve–Serényfalva–Aggtelek–Jósvafõ


 


Programok: megtalálod a programok között.


Gyalogos és kerékpáros túrák: megtalálod a túrák között.


Népmûvészeti séták: megtalálod a településleírásoknál.További, részletes információk: www.anp.hu