Ide várnak


Ezért várnak


Ezzel várnak


Dobribán Géza, Zamárdi díszpolgára

Dobribán Géza erdõmérnök, veterán atléta.


Több mint százszoros Európa-, és világbajnok veterán atléta, a zamárdi Nemzetközi Veterán Atlétikai Balaton Bajnokság elindítója


 


   Gyergyótölgyesen születtem 1926. május 1-én. A jó családi háttér és az adott természeti viszonyok, valamint az akkori telepes rádiók sportközvetítései jó hatással voltak rám. Már 2 éves koromtól kezdve sportolok és 4 éves koromtól versenyzek, írok, olvasok. Iskoláimat Tölgyesen, Marosvásárhelyen kezdtem, Erdély visszacsatolása után Kaposváron folytattam, és Sopronban az Erdõmérnöki Egyetemen fejeztem be. Úgy Vásárhelyen, mint késõbb Kaposváron a Somssich Pál Gimnáziumban már több sportágban is az iskola válogatottja lettem. Az akkori Cserkész- és Levente Egyesület segített, hogy egyre magasabb szinten versenyezhessek.


   Sopronban végül is több sportágat kipróbálva az atlétika mellett döntöttem. Ezt a választást több kiváló eredményem igazolta. Somogyba visszatérve az atlétika mellett több sportág megalapozásában segítettem, Sopronon kívül Barcson, Nagyatádon és Zamárdiban is edzõsködtem.


   Az iskolai végzettségembõl adódó szakmai munkámat Barcson, Nagyatádon, Kaposváron és Zamárdiban végeztem. Az igen sokoldalú megbízatásom eredményeként iskolákat, fûrészüzemeket, lakóházakat, gazdasági épületeket, utakat, vasutakat terveztem, építtettem.


   Erdõfelügyelõként, majd szakirányítóként rendkívül sok erdõt telepíttettem, ahol magam is aktív kivitelezõ voltam. Az elsõk között szerveztem meg az erdészeti szakmunkásképzõ iskolát Középrigócon, Szõcsénypusztán, részt vettem ezek kivitelezésében is. Ez a szakképzés a mai napig is mûködik, több száz tanulóval.


 


   A szakmai és társadalmi munkámért, az ifjúsági és veterán sport szervezéséért, valamint a kiváló eredményeimért számos kitüntetést kaptam. A Zamárdi Önkormányzat díszpolgársággal, Somogy Megye Közgyûlése pedig a Somogyi Emberekért emlékéremmel jutalmazott. Ám mégis mindig annak örülök a legjobban, amikor tanítványaim visszajelzései pozitívak.


   Szeretem a munkámat, és nyugdíjasként még mindig facsemetéket ültetek, erdõt telepítek, mert tudom, hogy ez adja az utókornak az élet egyik legfontosabb feltételét, az oxigént. Szeretem a sportot, annak minden ágát, mert ez teszi az embert egésszé, egészségessé. Minden nap edzek, mert így teljes az életem és így érzem jól magam a bõrömben. Mindennapjaim fõ motiválója, az emberek, különösen a gyerekek szeretete, tanítása, nevelése az életre és a sport szeretetére. A sok világ-, Európa- bajnokság és olimpia eredménye az életvitelemben gyökerezik. Nem iszom, nem dohányzom, semmi ártalmas dologgal nem foglalkozom, csak teszem a dolgom és sportolok.


 


   Mindig az a jelszavam: „Elõször önmagad gyõzd le, hogy mások felett gyõzedelmeskedni tudjál!


 


   A sportban elért eredményeim világ, Európa és veterán olimpiai bajnokságokon: 162 dobogós helyezés, amibõl 62 arany, 68 ezüst és 32 bronz. A több mint 300 magyar bajnoki gyõzelem mellett több ezer hazai és nemzetközi verseny helyezettje vagyok.


 


   Köszönöm mindenkinek, akik az eddigi életemben segítettek, így szüleimnek, családomnak, tanítóimnak, tanáraimnak és mindazoknak, akik hittek bennem és hitükkel támogattak.