Ide várnak


Ezért várnak


Nyíregyházi Állatpark

   A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re, a sóstói üdülõövezetben található, ahol strandfürdõ, falumúzeum, és egy parkerdõ nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak.


   A 24 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, a rendezés célja az volt, hogy aki meglátogatja a parkot, az végigjárhassa a Földet és megismerhesse az egyes földrészek állatvilágát. Jelenleg 270 faj 2500 egyede tekinthetõ meg.


 


   A parkba belépve elsõként a 2003-ban készült sarkvidék kompozícióval találkozik a látogató. A vendégeket a pingvinek sziklája fogadja, és egy hangulatos barlangrendszeren keresztül juthatunk el a jegesmedvék szigetéig, ahol üvegfalon át, víz alatt is megfigyelhetjük a hófehér macikat, majd a fókák medencéje és a rénszarvas domb tárul szemünk elé.


 


A továbbiakban Ausztrália és Dél-Amerika pampáinak állatvilágával lehet megismerkedni. A park közepén található az a trópusi madárház, amely a legnagyobb gyûjteménnyel rendelkezik a fõváros után.


   A madárházban elsõsorban tenyésztés folyik. Ide a látogatók nem tekinthetnek be, csak a külsõ röpdékben figyelhetik meg a nagytestû papagájokat. Háromféle arapapagájt, a kékhátút,  a zöldszárnyút és a katona arát mutatjuk be, ezek közül a kékhátú és a zöldszárnyú arából összese 6 pár folyamatosan költ, egy részük fel is neveli a fiókát, de vannak olyan kis madarak, akiket mesterségesen nevelnek gondozóink. Közel félszáz arapapagájt láthatnak itt a külsõ röpdékben. Szintén költ a parkban a jákó, a fehérbóbitás kakadu, a narancsbóbitás kakadu, valamint a goffini kakadu.


 


   A közel 2 hektáros Afrika-panoráma parkunk legnagyobb területû állatbemutatója. Az egzotikus földrész állatvilágát illusztráló legérdekesebb látvány az oroszlánokat két helyszínen is bemutató terület. A nagyobbik az 1000 négyzetméternyi alapterületû, az ország legnagyobb ilyen jellegû létesítménye. Itt jelenleg egy hím egy nõstény és kölykeik élnek együtt, míg egy másik helyszínen egy hím és négy nõstény alkotja a közösséget.


    A nagymacskákkal átellenben antilopok és zebrák vágtatnak, s a páván dombon is élénk a mindennapos élet. Természetesen állatkertünkbõl a zsiráf család sem hiányozhat, akik idestova ötödik éve élnek közöttünk, s azóta már négy kis zsiráf is világra jött. A legifjabb a kis Kvagga, aki már a harmadik nemzedéket képviseli nálunk.


   Az Észak-Amerikát bemutató terület indiántáborral fogadja a gyermekeket, s játék közben megismerkedhetnek a kontinens jellegzetes állataival, a pumával, a mosómedvével és az amerikai bölénnyel.


   A park fontos célja, hogy bemutassa Magyarország állatvilágát, ennek fontos eleme a Magyar Parasztudvar. A parasztudvar kialakításakor arra törekedtek az Állatpark vezetõi, hogy az õsi építészetet követve és a népi hagyományokat felelevenítve mutassanak be valamennyi õshonos háziállatot. Láthatjuk a használati tárgyakat, sõt kipróbálhatják a kecskefejést, vagy a csirke etetést is. Az istálló tetõterében régi képek és szerszámok illusztrálják a gazdálkodó ember életét.


 


   A Magyar Õsparkban a Kárpát-medence állatvilága ismerhetõ meg. Kipróbálható az õseink lakhelyéül szolgáló jurta, megtekinthetõek a korabeli használati tárgyak. Nem csak azt láthatjuk, hogy egykoron milyen állatok éltek itt a térségben, hanem ember és állat kapcsolatát, egymáshoz való viszonyát is.


   Az ázsiai földrész állatvilága, több helyen is megjelenik. Ezt az állatbemutatót, nem sikerült egy területre koncentrálva megépíteni. Így a majmok a trópusi házban, a madarak a madárházban élnek.


 


   Az akvárium-házban a trópusi, illetve a mediterrán tengerek élõvilága látható, de egy labirintuson végighaladva, ízelítõt kaphat a látogató a édesvizek változatos élõvilágából is, ahol az Amazonas valamint a Tanganyika-tó halait mutatjuk be. Az elsõ tengeri medencékben  különleges korallok élnek, õket követi a muréna, majd a korallszirtek színes állatvilága, közel 30 féle színes hallal. A tenger mérgezõ élõlényeit a tûzhalak és a kõhal képviseli.


    2002-ben avattuk a park közepén található Trópusi házat, ahol megelevenedik a trópusi esõerdõk állat- és növényvilága. Az ide telepített madarak, nem csak színes tollazatukkal, hanem különleges hangjukkal is hozzájárulnak az õserdõ atmoszférájához. Itt röpködnek a legkisebb fénypapagájok és a hatalmas csõrû tukánok is  Itt található a majombemutató jelentõs része, a világ legkisebb selyemmajmocskái éppúgy láthatók, mint a legnagyobb fán élõ emberszabású majom, az orangután.   


 


   Parkunk büszkesége Magyarország állatkertben tartott legnagyobb óriáskígyója, a kockás piton, de bemutatjuk itt az Amazonas mocsarainak lakóját, a zöld anakondát. A koronás darvak, íbiszek röpdéi mellett elhaladva kijutunk a mediterrán kertbe, ahonnan erdei sétány vezet a majomerdõbe. Itt a hosszúfarkú makik között sétálhatunk.


    2004 májusában, 30. születésnapunkon Pillangókertet avattunk. A Trópusi ház és a majomerdõ szomszédságában elterülõ mediterrán kertünkben nyaranta egy-egy hónapon át csodálhatjuk meg a szemünk elõtt kikelõ lepkéket. Az Állatparkba még bábként érkeznek, szorgos és szakértõ kezek helyezik el õket a bábszekrénybe, ahol megfelelõ hõmérséklet és páratartalom mellett kelnek ki a csodálatos színekben játszó pillangók. Ám lepkeformában csak pár hónapig élnek, ezért csak a nyári hónapokban tekinthetõk meg.


 


   Ausztráliát jelképezõ kifutót, a benett kenguruk, a kakaduk és az emuk népesítik be. A közel 20 fõs kenguru csapatunknak egy árnyas erdõt kerítettünk be, ahol bõséges a szaporulat. Az emu Ausztrália nagy futómadara, novemberben rakja le sötétzöld tojásait, és volt már rá példa, hogy a legnagyobb télben keltek ki az emu csibék


 

   Természetvédelmi szempontból a parknak nagy jelentõsége van, mivel a kihalófélben lévõ fajoknak megvan a lehetõségük arra, hogy nyugodt körülmények között fejlõdjenek, szaporodjanak, mind a növény, mind az állatvilágban. A többi állatkerttõl eltérõen nem rossz kivitelezésû beton és vasrácsos ketreceket, hatalmas erdõs területek állnak rendelkezésre, amelyek lehetõvé tették új, modern kifutók építését.


 


   A parkot minden évben jelentõs számú látogató keresi fel különbözõ indokokkal, az idelátogatókat számos érdekes látnivaló fogadja, mely minden korosztály számára képes újat mutatni, és tanítani valamire. Nem mindegy, azonban, hogy egy ilyen intézmény milyen koncepciót követ, és milyen módon képes hatni az idelátogató tömegek részére. E park számos lehetõséget nyújt ismeretterjesztõ és kulturális programjai segítségével. Az ismeretterjesztõ programokban fontos helyet kapott a természetvédelem, és a környezetvédelem.