Itt történt


Ezért várnak


Ezzel várnakTúraútvonalak Zamárdi környékén

   A balatoni nyaralás (ami nem csak nyáron lehetséges!) különleges élményt nyújtó színfoltja lehet a Zamárdi nevezetességeit, háttérterületeinek szépségét, szõlõhegyeit, a szomszédos  Balatonendréd és Szántódpuszta nevezetességeit is érintõ turistautak bejárása.


   A három különbözõ hosszúságú és nehézségû útvonalat a ’90-es évek elején a Zamárdiért Egyesület jelölte ki, az utak nem visznek el a környékrõl, hanem visszavezetnek a kiindulási ponthoz vagy annak közelébe.


 


A legnépszerûbb sárga jelzés hossza kb. 8 km, elsõsorban gyalogtúrának javasoljuk, de részben kerékpárral is bejárható.


Útvonala: Zamárdi vasútállomás – Vaskereszt – Kõhegyi kilátó – Szamárkõ –Honfoglalási emlékmû – tájház – templom – vasútállomás.


A Zamárdi vasútállomástól kiindulva a falut a Szélescsapáson át elhagyva érjük el a magaslati ponton található Vaskeresztet, innen északnak tartva az erdõn keresztül érünk le a kilátóhoz, a Kõhegyrõl továbbereszkedve érintjük a Szamárkövet, a tájházat, a templomot és jutunk vissza a kiindulási ponthoz.


 


A zöld jelzés hossza kb.10 km, nagyrészt kerékpárral is bejárható.


Útvonala: Zamárdi vasútállomás – Balaton-part – Szántód-rév – Szántódpuszta – Zamárdi falu (Szamárkõ, Honfoglalási emlékmû, tájház) – vasútállomás. Az út a kilátó alatt halad el, így egy kis kitérõvel azt is felkereshetjük.


A zamárdi vasútállomásról indul és ide is tér vissza. A Szabadság tér mellett elhaladva az Eötvös utca végén éri el a parti sétányt, ezen végighalad, majd Szántódon a Kazinczy út végénél vág át a Brettyón Szántódpusztára, ahonnan a Római úton tér vissza Zamárdiba.


 


A piros háromszög jelzés (régi piros jelzésnek felel meg) hossza kb.18 km, nagyrészt kerékpárral is bejárható.


Útvonala: Zamárdi vasútállomás – Balatonendréd – Tótokilap – Szántódpuszta.


A zamárdi templom után a Zamárdit és Balatonendrédet összekötõ mûúton haladva éri el az endrédi templomot, innen a Rózsa hegyen át a szántódi erdészeti útra csatlakozik és vezet egészen Szántódpusztáig.


A zavartalan közlekedés a területen folyó vadászatok miatt nem mindig biztosított.


 


A három „fõútvonal” további kiegészítõ utakkal csatlakozik a szomszédos települések területén található útvonalakhoz.


 


Zöld plusz jelzés (Z+) a sárga jelzés nyomvonalán található Vaskereszttõl teremt kapcsolatot a piros  háromszög jelzésû úthoz, amely kivezet Szántódpusztára, illetve továbbhalad Kõröshegy irányába.


 


Sárga plusz jelzés (S+) a piros háromszöggel jelzett útvonalról az endrédi mûútról az egykori Csipke csárdánál letérve a tóközi úton halad egész Tóköz-pusztáig, innen egy földúton délnek fordul és csatlakozik a töreki tanösvényhez.


 


Zöld- jelzés (Z-) a tóközi mezõgazdasági útról ágazik le és az Endréd patak völgyében, a halastavak mellett ér el Balatonendréd faluba.