Itt történt


Ezért várnak


Ezzel várnakCsongrádi borvidék
   Az Alföldön található borvidékek története nagyon hasonló. Kezdetben fõként a folyóvölgyi, ártéri területeken a lugasos szõlõmûvelés alakult ki, és fõleg a mezõvárosok határában fejlõdött a szõlõtermesztés. Az elsõ megbízható adat a garamszentbenedeki apátság alapító levelében (1075) szerepel. Eme okiratban a Tisza melletti Alpár szõlõi is szerepelnek a királyi adományok között.

   A XV. századra a szõlõtermesztés önálló termelési ággá fejlõdött, amit a dézsmakötelezettség is bizonyít.


   A török uralom alatt a legkelendõbb árucikk és a legjelentõsebb adóalap a gabona mellett a bor volt. Ez kiderül a budai beglerbég egyik 1573. évi jelentésére küldött szultáni rendelet szövegébõl is.


   A XVI-XVII. századi népmozgások ide is eljuttatták a balkáni eredetû vörösborkultúrát és a Kadarkát. Elterjedt volt a fej mûvelésmód. Ezt a téli fagy ellen úgy védték, hogy talajjal betakarták. Gyalogmûvelést alkalmaztak, azaz támrendszer nélkül termesztették.


   XVIII. század elsõ felében megindult a futóhomok a Duna-Tisza közén. Mária Terézia 1779-ben rendeletben szorgalmazta a szõlõtelepítést az Alföldre, hogy a futóhomokot megkössék.

   A filoxéra a homoktalajokon (75-80% kvarctartalom felett) nem tud megélni, ezért az Alföldön nem okozott olyan jelentõs kárt, mint más borvidékeken.

A legelterjedtebb fajták a Kadarka, Kövidinka és az Izsáki sárfehér voltak.

 

A borvidék borai:

Csongrádi körzet: Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cserszegi fûszeres, Ezerfürtû, Kövidinka, Zala gyöngye, Ezerjó, Hárslevelû, Jubileum 75., Kunleány, Mézes, Olasz rizling, Pozsonyi, Zöld szilváni, Bianca, Lakhegyi mézes, Kékoportó, Blauburger.

 

Kisteleki körzet: Bianca, Cserszegi fûszeres, Kövidinka, Kunleány, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zala gyöngye, Cabernet franc, Kékfrankos, Zweigelt, Bíbor kadarka, Medina.

 

Pusztamérgesi körzet: Bianca; Chardonnay, Cserszegi fûszeres, Kunleány, Kövidinka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Kékfrankos, Kadarka, Zweigelt, Tramini, Zala gyöngye, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Ezerfürtû, Rizlingszilváni, Izsáki, Jubileum 75., Zefír, Szürkebarát.

 

Mórahalmai körzet: Bianca, Chardonnay, Cserszegi fûszeres, Kunleány, Kövidinka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Cabernet franc, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Zöld veltelini, Jubileum 75., Karát, Rizlingszilváni, Zala gyöngye, Zöld veltelini.